Hoofdbestanddeel van filet américain is zeer mager gemalen rundvlees. Het is verrassend, maar filet américain, zoals je die bij de Keurslager kan kopen, kennen ze in Amerika niet. Het is een Belgische uitvinding (daar wordt het steak tartare genoemd). Bij onze zuiderburen is alleen niets gemengd en zien we hoe op een hoopje gemalen rundvlees een eidooier, peper, zout, Worcestersaus, Tabasco, kappertjes en bijvoorbeeld fijngehakte sjalot wordt gelegd. Wij Hollanders hebben het maar gemakkelijk en nemen de filet kant en klaar van de Keurslager mee.
Filet is een luxe beleg met een overheerlijke smaak. Filet américain wordt vooral gebruikt als broodbeleg (zie kader), maar smaakt ook heerlijk op toast. Wil je iets bijzonders, beleg de filet dan met gepekelde ansjovis. Dat is een klassieke en zeer smakelijke combinatie. Maar ook kappertjes, groene peperkorrels, pesto en rucola laten zich op brood of toast perfect combineren.
Filet américain is gemalen rauw vlees. Doordat het vlees niet verwarmd wordt, moeten we zeer alert zijn op bacteriën. Vandaar dat filet bij de Keurslager onder de meest hygiënische omstandigheden gemaakt wordt. De houdbaarheid van filet is niettemin kort. Vraag daar goed naar bij je slager.
Er doen tal van verhalen de ronde over filet. Daarbij gaat het met name over de samenstelling. Laten we hier in de Proef... daarom nog één keer duidelijk stellen dat filet américain alleen rundvlees bevat. De filet bij jouw Keurslager is vers bereid met de beste ingrediënten. Het is een heerlijk en eerlijk product.